Landmobiele communicatie

Er is momenteel op het gebied van Landmobiele communicatie veel mogelijk. Dit komt deels door het digitaliseren. Maar ook met analoge systemen zijn tal van functies denkbaar.

Landmobiele communicatie is voornamelijk ingedeeld in 2/3 categorie├źn gebruikers.

  • PortofoonSmartDispatch-2
  • Mobilofoon
  • Combinatie portofoon en mobilofoon

In veel gevallen wordt er gekozen voor portofoons of mobilofoons dit heeft te maken met de toepassing, werk- locatie en dekkingsbehoefte.

 

Portofoonhytera_pd785closeup

Een portofoon is een apparaat wat op de persoon wordt gedragen. Deze is ook handzaam genoeg om in de hand te gebruiken. Ook kan deze in een draagtas/schouderriem combinatie gebruikt worden. Verder is het mogelijk diverse audio accessoires aan te sluiten zoals headsets licht of zwaar. Het bereik van een portofoon is relatief beperkt waardoor in grotere installaties vaak een relais station (steunzender) gebruikt wordt.

Mobilofoon

hytera_md785anglewebEen mobilofoon is een apparaat wat in een voertuig of kantoor geplaatst wordt. In het voertuig is deze dan ook op een mobiele antenne aangesloten. In een kantoor omgeving noemen we een dergelijke opstelling een basis station. Hierbij wordt er naar gestreefd een antenne op het dak te plaatsen. Ook hier kunnen accessoires op aangesloten worden. Echter zal dit niet eenvoudig door de gebruiker te doen zijn. Indien hierbij niet voldoende bereik gerealiseerd word, kan ook voor een relais station (steunzender) opstelling gekozen worden.

Relais station (steunzender)hytera_ukradioslrg

Zoals aangegeven bij portofoon en mobilofoon is het mogelijk deze te gebruiken met een relais station (steunzender). Dit wordt gedaan om het bereik rond een centrale plek te verbeteren. Een relais station (steunzender) wordt vooral toegepast als de gebruikers (portofoons en mobilofoons) onderling beter bereik moeten hebben. Indien er enkel communicatie met de basis noodzakelijk is kan een basis station opstelling voldoende zijn. Met de huidige technieken is het mogelijk meerdere sites (plekken) in te richten met een relais station (steunzender) om deze vervolgens te koppelen als een radio netwerk. Op deze manier kan het bereik voor iedere toepassing afgesteld worden.

Merken welke wij onder andere gebruiken: Hytera, Motorola, Kenwood, Icom, HYT, Peltor, A-Kabel, Ceotronics.