Hytera wint aanbesteding voor C2000 Netwerk

Het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft de leveranciers bekendgemaakt die de komende jaren het C2000-communicatiesysteem gaan vernieuwen. Het gaat om twee Duitse bedrijven en een Nederlandse onderneming. C2000 is een gesloten communicatienetwerk dat onder andere door de politie, brandweer en ambulancediensten wordt gebruikt, maar ook door de MIVD en AIVD.

Al vanaf het begin zijn er problemen geweest met het gebruik van C2000. Zo kan het contact verloren gaan met brandweermannen die een gebouw ingaan en bleek het systeem bij verschillende noodsituaties overbelast te raken. Daardoor kwamen boodschappen niet of niet bij iedereen aan. Volgens het ministerie is voor het merendeel van het huidige systeem het einde van de technische levensduur in zicht. Daarom is besloten het systeem de komende jaren te vernieuwen.

Zowel de hard- als software zullen onderhanden worden genomen. De voorlopige gunning bestaat uit drie onderdelen, namelijk het spraaknetwerk tussen meldkamers en hulpverleners (T2000), het paging netwerk voor de alarmering (P2000) en de radiobediening voor de meldkamer.

De gunningen zijn respectievelijk verleend aan het Duitse Hytera Mobilfunk, het Nederlandse 2WAY en het Duitse Eurofunk Kappacher. Met deze gunning komt de levering van het gesloten systeem dan ook in handen van drie nieuwe leveranciers. Het systeem zelf blijft eigendom van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bij het beoordelen van de inschrijvingen is volgens het ministerie gekeken naar vooraf gestelde prijs- en kwaliteitscriteria. Een team van experts is bij de aanbesteding en beoordeling betrokken geweest.

Het ministerie stelt dat er in de aanbesteding aandacht is voor belangrijke verbeterpunten. Hieronder vallen extra capaciteit bij rampen en grootschalige evenementen, verbeterde dekking buitenshuis en de mogelijkheid tot encryptie van de alarmering. Als er geen bezwaren komen zal de gunning over 20 dagen definitief worden gemaakt. Daarna start de implementatie van het vernieuwde systeem. In het eerste kwartaal van 2017 wordt volgens de huidige planning het vernieuwde systeem werkend opgeleverd.

Geef een reactie